Nooit meer zoeken naar schaarse grondstoffen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nooit meer zoeken naar schaarse grondstoffen

  • 15 november 2021

Voedingsproducenten zijn soms wekenlang op zoek naar grondstoffen die aan de vereiste kwaliteitsnormen voldoen. Grondstoffenleveranciers zoeken op hun beurt naar de juiste afnemers. Het nieuwe digitale b2b-platform LEROMA, een startup uit Düsseldorf, wil dit proces efficiënter en eenvoudiger maken. Leveranciers van grondstoffen plaatsen hun producten op het platform. Zo dragen ze bij aan een groeiende wereldwijde database, die gratis beschikbaar is voor levensmiddelenproducenten. Die filteren op basis van productspecifieke criteria en vinden in slechts een paar klikken de ideale grondstof voor hun product. 

Fabrikanten kunnen er ook tegen gunstige prijzen grondstoffen kopen en verkopen op de ‘Surplus Exchange’, een digitale marktplaats voor restmaterialen, restartikelen en overschotten. Doel: geld besparen en voedselverspilling tegengaan. Als grondstoffen voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum niet meer in het eigen bedrijf verwerkt kunnen worden, is het zinvol ze aan te bieden op deze ‘overschottenbeurs’.

In voedselverwerkende bedrijven worden regelmatig overschotten geproduceerd die de eindconsument nooit bereiken. Of er wordt te veel of de verkeerde hoeveelheid ingekocht, vaak vanwege hoge minimum inkoophoeveelheden. Soms zijn er grondstoffen geleverd die niet aan technische criteria voldoen, of is er een overschot omdat een klant op korte termijn afhaakt. Groenten en fruit, op het veld uitgesorteerd wegens kleine visuele gebreken door vorm of kneuzingen, hoeven nu niet meer weggegooid te worden. Kopers besparen geld, vermijden lange wachttijden en omzeilen hoge minimum aankoophoeveelheden. Zo kunnen levensmiddelenfabrikanten flexibeler inspelen op korte termijnverzoeken van klanten en/of trends.

Daarnaast biedt de overschottenbeurs ook restmaterialen aan, zoals koffiedik, eierschalen en visresten, die ontstaan bij de verwerking van levensmiddelen. Ze worden vaak vernietigd omdat ze geen duidelijk nut meer hebben. LEROMA wil ondernemers binnen en buiten de voedingsindustrie bewust maken van het potentieel van deze grondstoffen. Zo dienen eierschalen als natuurlijke witmaker in wasmiddelen; vissenhuid en -schubben zijn geschikt voor de productie van biologisch afbreekbaar plastic; en walnootschalen bevatten de kleurstof juglone - een natuurlijk alternatief voor synthetische kleurstoffen in bijvoorbeeld de textielindustrie. 

Als het al te laat is om voedselverspilling te voorkomen, is het doorgeven van grondstoffen de meest wenselijke optie. Met de overschottenruil wil LEROMA verschillende industrieën stimuleren om meer gebruik te maken van grondstoffen die al beschikbaar zijn, en zo bijdragen aan een duurzame circulaire economie. 

www.leroma.de

Op de foto: De initiatiefnemers van de startup LEROMA

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2021