Column Saskia Stender: De kunst van het afleiden
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Column Saskia Stender: De kunst van het afleiden

  • 15 november 2021
  • Door: Saskia Stender

Hoe herkenbaar is dit? Je gaat om 8.00 uur voor de PC zitten en neemt je takenlijst voor die dag door. Volle lijst, maar te doen.

Dan gaat de mailbox open. Pfoe, dat zijn er weer veel. Elk mailtje moet je even lezen en beoordelen: boven- of onderop de stapel? En beantwoorden natuurlijk, want iedereen verwacht dat van je. Tussendoor krijg je nog wat telefoontjes en dan is het ineens 11.00 uur. Nog geen enkele taak afgerond, alleen maar meer taken erbij gekregen.

De takenlijst moet opnieuw worden gerangschikt naar prioriteit. OK, klaar. Dapper begin je aan de eerste, best ingewikkelde, taak. Of pak je die daar net onder, die kun je snel afhandelen, kun je weer wat afvinken. Ja, dat is beter, dan doe je daarna die grote taak wel. Ondertussen blijft de mail binnenkomen, die krijgt elke keer voorrang, bewust of niet. Voor je het weet is de dag voorbij. 

Driekwart van de takenlijst is nog niet afgehandeld. Ook die eerste, belangrijkste taak, niet en daarvoor was een deadline... Vandaag! Paniek.

Hoe moet het dan wel? Laat je niet afleiden door de mail. Als je niet snel genoeg reageert en het is belangrijk, bellen ze wel! Heropvoeden die hap. Ondertussen kun je je volledig focussen op je takenlijst. Die zie je slinken. Wauw, fijn. Morgen weer een frisse start.

En dat is dan ook meteen mijn droom. Ik probeer al jaren om mijn mailbox ondergeschikt te maken aan de takenlijst. Maar de meldingen komen overal binnen: op de pc, de telefoon, de tablet. En of je wilt of niet, je kijkt toch. Mail blijft (af)leidend. 

Saskia Stender

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2021