VOEDSELVEILIGHEID
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Informatieblad 85 wordt Handboek Levensmiddelenmicrobiologie

De NVWA heeft het Handboek Levensmiddelenmicrobiologie gepubliceerd. Dit is de opvolger van Informatieblad 85. Het handboek is bedoeld voor bedrijven die voedsel produceren, verwerken of distribueren. De NVWA licht hieri..

Lees meer

BuRO: Strengere regels nodig bij kweekvleesproeverijen

25 juni 2025

Kweekvlees proeven klinkt als toekomstmuziek, maar de praktijk is al begonnen. Toch blijkt de veiligheid bij deze proeverijen nog niet goed geregeld. Dat stelt BuRO, het bureau voor Risicobeoordeling & onderzoek, in ...

Merick Schoute: ‘Bewustzijn creëren, daar gaat het om’

23 juni 2025

Ze hebben ‘vette mazzel’ dat ze zijn doorgebroken, zegt Merick Schoute van Holie’s aan het eind van het interview met Vakblad Voedingsindustrie. Maar niets is minder waar: een creatieve mindset, slimme strategie, enorme ...

Recalls om metaal of plastic? Microscopie biedt mogelijkheden

23 juni 2025

Vreemde deeltjes in voedsel blijven een heet hangijzer. Zeker als het om metaal of plastic gaat. Zulke vondsten zorgen al snel voor terugroepacties, kopzorgen én reputatierisico. Snel duidelijkheid is dan essentieel. Mic...

Schone schoenen bij Marne Mosterd dankzij BOOTSCLEANER

19 juni 2025

Marne Mosterd maakt als een van de eerste voedselbedrijven in de wereld gebruik van een innovatieve schoenreiniger. Deze BOOTSCLEANER reinigt de binnenkant van werkschoenen met behulp van UV-C licht dat bacteriën/schimme...

Residuen op zacht fruit: wassen heeft weinig zin

18 juni 2025

Het zomerseizoen is begonnen en daarmee liggen aardbeien, frambozen en perziken weer in het schap. Toch duiken elk jaar dezelfde vragen op: kun je dit fruit veilig eten, en heeft afspoelen zin? Op sociale media circulere...

Nieuwe voedingsrichtlijnen van Hoge Gezondheidsraad

18 juni 2025

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) in België komt met 17 nieuwe aanbevelingen op het gebied van voeding, die bijdragen aan een betere volksgezondheid. Minder rood vlees, meer plantaardige alternatieven en minder ultrabewerkte...

PFAS sneller opgespoord én beter aangepakt

16 juni 2025

PFAS zitten inmiddels overal. In producten, in het milieu en zelfs in levende wezens. Omdat deze stoffen amper afbreken, neemt de zorg wereldwijd toe. Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) leidt nu een driejarig ond...

Voedselfraude kost voedingssector miljarden per jaar

16 juni 2025

Wat ligt er eigenlijk op tafel? Met die vraag wil het EUIPO producenten, handelaren en consumenten bewust maken van de risico’s van nagemaakte voedingsmiddelen en dranken. De schade is niet alleen economisch, maar raakt ...

EU heft forse importbelasting op Chinese vanilline

13 juni 2025

Chinese vanilline komt voortaan flink duurder de Europese markt op. De Europese Commissie heeft besloten tot een definitieve antidumpingheffing van 131,1 procent. Daarmee wil Brussel voorkomen dat Europese producenten de...

Zeker van kwaliteit bij elk stukje vlees of vleesvervanger

12 juni 2025

Hoe weet je zeker dat jouw verpakking écht luchtdicht is? Bij vlees en vleesvervangers is dat geen detail, maar cruciale vereiste. Goede lekdetectie van vleesverpakkingen is essentieel om risico’s zoals bederf, verlies v...

Zo veel ultrabewerkte voeding eet een mens écht

10 juni 2025

Hoeveel ultrabewerkte voeding iemand eet, blijkt af te lezen in het lichaam. Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een zogeheten ‘poly-metabolietscore’ die op basis van bloed- en urinemonsters voorspelt hoeveel UPF (ultr...

LoopiX: Snelle en betrouwbare pathogeendetectie

10 juni 2025

Wachten op labresultaten terwijl voedselveiligheid onder druk staat? LoopiX biedt een innovatieve real-time oplossing voor in-house pathogeendetectie en geeft betrouwbare resultaten binnen 90 minuten. De voedingsindus...

Strikte aanpak nodig bij STEC in rauwmelkse kaas

30 mei 2025

Boerderijen die rauwmelkse kaas produceren, moeten scherp blijven op STEC. Dat adviseert BuRO na een risicobeoordeling van deze ziekteverwekkende E. coli-variant in niet volledig gerijpte kazen. Wordt STEC aangetoond in ...

BOOTSCLEANER lanceert unieke werkschoenenreiniger met Elis

22 mei 2025

In de voedingsindustrie is strikte hygiëne de norm. Ook schone/hygiënische schoenen zijn essentieel. Startup BOOTSCLEANER introduceert ’s werelds eerste machine die de binnenkant van werkschoenen reinigt en droogt. Hygië...

99% van voeding in EU voldoet aan pesticiden norm

21 mei 2025

In 2023 voldeed 99% van de willekeurig geteste voedselmonsters aan de Europese regelgeving voor pesticiden. Het ging om 13.246 monsters uit twaalf veel geconsumeerde producten, waaronder wortels, bloemkool, kiwi’s, uien,...