Revolutionaire bacterieremmende verpakking
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Revoluti­onaire bacterier­emmende verpakking

  • 13 september 2021
  • Door: Esther van der Lelie

Global Flexibles uit Krimpen a/d IJssel brengt binnenkort een speciale vacuüm- en skinfolie op de markt. Een verpakkingsfolie met bewezen bacterieremmende werking die kan zorgen voor langere houdbaarheid van onder andere vis, vlees en kaas en zodoende minder voedselverspilling. Deze innovatie biedt de levensmiddelenindustrie fascinerende kansen. 

Voorkomen van bacteriegroei

Bij het verpakken van levensmiddelen is het voorkomen van bacteriegroei een zeer belangrijk aandachtspunt. Onder andere E-coli maar ook Staphylococcus Aurus (met voedselvergiftiging tot gevolg), Listeria en Salmonella zorgen bij veel voedingsbedrijven voor hoofdbrekens. Dit zijn immers de veroorzakers van bederf, derving en ziekte. Maar hoe voorkom je dat bacteriën hun slag kunnen slaan? “Wij zijn gaan nadenken hoe we bacteriën kunnen remmen in verpakkingsfolie. Samen met onze productiepartner hebben we hard gewerkt aan een oplossing die lijkt te werken”, antwoordt Bert Verheij, managing director Global Flexibles Europe BV. 

Dick Kuperus: ‘De gepatenteerde techniek heeft zich op meerdere fronten al bewezen’
Bert Verheij: ‘Voor een goed resultaat bij bijvoorbeeld levensmiddelen is het van belang dat er volledig contact van folie en product op het contactoppervlak is’

Labtesten 

Enthousiast vertelt Bert dat de organoleptische testresultaten (geur, kleur en smaak) na enkele dagen goed waren. “Dat is fijn. Maar onze klanten willen concreet weten wat het verschil is tussen de standaard verpakking en deze nieuwe ontwikkeling. Zoals wat het kiempercentage is op dag één , dag tien en dag vijftien. Daarom hebben we de nieuw ontwikkelde folie uitgebreid in laboratoria laten testen. In het laboratorium werd de folie besmet met E-coli of Staphylococcus Aurus. Binnen no-time bleek deze voor 99,999% bacterievrij. Log 3, dus! Er zijn verschillende organoleptische testen gedaan, waarbij perfecte resultaten werden geconstateerd.” Hij noemt wel enkele belangrijke voorwaarden: “In ons productieproces zorgen wij natuurlijk voor de beste menging van het additief in onze folie. Verder is het voor een goed resultaat bij bijvoorbeeld levensmiddelen van belang dat er volledig contact van folie en product op het contactoppervlak is. De technologie is namelijk alleen effectief op het oppervlak van homogene producten.”  

"Kansen voor de levensmiddelenindustrie"

Unieke toepassing

“We gaan niet over één nacht ijs”, vervolgt salesmanager Dick Kuperus de uitleg. “Als je een innovatie op de markt brengt, wil je alle facts & figures kennen om jouw klanten te kunnen overtuigen. Dat is belangrijk: wéten wat je doet. Eigenlijk passen we met de nieuwe technologie op natuurlijke basis een stukje hygiëne toe in de verpakking. Hygiëne is in de voedingsindustrie enorm belangrijk. Tot nu toe had een bedrijf alleen van buitenaf invloed op schone producten. Wij voegen met onze ontwikkeling meer grip op hygiëne ín de verpakking toe. Hoe uniek is dat!”

In de praktijk

Nu de labtesten de werking van de nieuwe verpakkingsfolie hebben bevestigd, start Global Flexibles met het testen van deze speciale folie in de praktijk van de levensmiddelenindustrie. Zij doet dit samen met haar productiepartner. De gepatenteerde techniek heeft zichzelf overigens op meerdere fronten al bewezen; deze wordt ruimschoots toegepast in andere gebieden. Denk aan allerlei producten van kunststof, zoals koelkastleidingen, flessen, lopende banden en profielen. Dick: “Wij doen dit voor het eerst met folie in de levensmiddelenindustrie en exclusief in onze markt. Om langere houdbaarheid van bijvoorbeeld vis-, vlees- en kaasproducten en zodoende minder voedselverspilling te bewerkstelligen.” 

“Onze verwachtingen zijn hoog”, besluiten Bert en Dick. “We zien zóveel kansen voor onze relaties!”

www.globalflexibles.com


Bron: foto’s ©Roel Dijkstra