Variatie een must voor snackgeluk
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Variatie een must voor snackgeluk

  • 26 augustus 2021

Smaak is de belangrijkste factor bij het eten van zoute snacks. Het plezier van de eetervaring is de drijfveer achter veel aankoopbeslissingen, waarbij wereldwijde consumenten op zoek zijn naar het geluk van snacken, zo blijkt uit een nieuw rapport van Innova Market Insights

Omdat smaak zo belangrijk is, is het van vitaal belang om de smaakbehoeften van de consument in kaart te brengen. Er is geen eenvoudig antwoord voor fabrikanten, maar onderzoek wijst uit dat er een duidelijke behoefte is aan een evenwicht tussen het innovatieve en het vertrouwde. "In totaal gaf 35-40% van de consumenten aan een voorkeur te hebben voor sterke, nieuwe en gevarieerde smaken," meldt Lu Ann Williams, Global Insights Director bij Innova Market Insights. "Maar tegelijkertijd gaf 20-25% aan een voorkeur te hebben voor milde, lichte en traditionele smaken." Het bieden van variatie is dus van vitaal belang bij snackinnovatie.

Als het gaat om de vraag of en wanneer mensen snacks kopen en consumeren, kunnen er sterke regionale verschillen zijn. Nationale aankoopcijfers verschillen aanzienlijk, zelfs in naburige markten. Zo is de kans op een typische aankoop twee keer zo groot in Zweden als in Denemarken. Wat echter wel duidelijk is, is dat de aankoop van snacks over het algemeen het hoogst is in huishoudens met kinderen en onder consumenten in de opvoedingsleeftijd. Kinderen zijn duidelijk belangrijke snackconsumenten, maar dit wijst er ook op dat delen en sociaal snacken populair blijven. Dit weerspiegelt opnieuw de rol van snacks bij het verhogen van het geluk.

Snackmomenten

De namiddag, tussen de maaltijden door, blijft de belangrijkste gelegenheid voor de consumptie van zoute snacks, gevolgd door in de avond snacken. Europeanen snacken het vaakst 's avonds, terwijl Latijns-Amerikanen meer 's ochtends snacken. Ook lijken oudere consumenten een grote voorkeur te hebben voor ’s avonds snacken, terwijl jongeren meer openstaan voor snacken in de ochtend.

Vooruitkijkend: door de wereldwijde pandemie zijn traktaties en verwennerijen belangrijker dan ooit. Als gevolg hiervan wordt een verdere diversiteit en kwaliteitsverbetering van producten en smaken verwacht. Ondertussen wordt een enorme groei waargenomen van claims op verpakkingen die betrekking hebben op specifieke gevoelens. De zogenaamde "mood foods" richten zich zowel op het algemene mentale welzijn als op specifieke voordelen door gebruik te maken van claims met betrekking tot eigenschappen als focus en concentratie, aanvulling en heroplading, en betere slaap.

innovamarketinsights.com

Bron: Innova Market Insights