Tijdwinst met nieuwe snelloopdeuren bij Beko
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Tijdwinst met nieuwe snelloop­deuren bij Beko

  • 14 september 2020
  • Door: Janneke Vermeulen

De functionaliteit van deuren wordt onderschat, weten kenners uit de voedingsmiddelenindustrie. Bij het bouwen van een geconditioneerde ruimte maakte Beko Groothandel dan ook een studie van de nieuw in gebruik te nemen deuren. 

Er wordt dan niets in huis geproduceerd bij Beko Groothandel, een dynamische plek is het wel: op een willekeurige maandagochtend laden en lossen een tiental vrachtwagens hun waar, wordt op het kantoor druk onderhandeld over partijen bakkerijgrondstoffen, en rijden op het expeditieplein medewerkers met vorkheftruks rond om zakken grondstoffen te verplaatsen. “Op dit plein worden alle uitgaande goederen verzameld,” vertelt Alex Verhoef, vestigingsmanager van het Beko Groothandelfiliaal Midden-Nederland. Hij vervolgt: “Wij verzorgen grootschalige inkoop, opslag en distributie van grondstoffen voor onze 2.000 klanten: bakkers, patissiers, chocolatiers en ijsbereiders.” Behalve dit filiaal in Utrecht, waar ook het hoofdkantoor is gevestigd, telt het bedrijf ook distributiecentra in Veghel, Meppel en ’s-Gravenzande. Beko Groothandel is een dochteronderneming van Beko Coöperatie, waaronder tevens een advies-, techniek- en verpakkingstak vallen, evenals een importbedrijf voor onder meer zuidvruchten en noten uit het buitenland. 

Suiker en gist

Veruit de meeste grondstoffen komen uit Nederland of omringende landen. Naast allerlei soorten meel (stokbroodbloem, patentbloem, amandelmeel) zijn dat chocoladecallets en -druppels, boter, slagroom, ei en gist. Ook verkoopt het bedrijf halffabrikaten zoals roompoeders, croissantdeeg en ijsmixen, en eindproducten waaronder muffins, koekjes en ijshoorntjes. Alex verklaart: “Bakkerijen zijn steeds meer ook lunchrooms waar je behalve een brood ook belegde broodjes en ijs kunt kopen.” Wel liggen de meest verhandelde producten nog dichtbij het oorspronkelijke bakkersambacht: “Bloem, suiker en gist, daarvan gaan er hier jaarlijks honderden tonnages doorheen.” 

Met dergelijke hoeveelheden is een efficiëntieslag geen overbodige luxe. Bij Beko Groothandel viel er bijvoorbeeld veel winst te behalen door de koeling te verplaatsen. Verhoef: “Die lag helemaal achterin het pand, ver van het expeditieplein. Voorheen verzamelden onze magazijnmedewerkers alle orders op de rolcontainer en moesten de chauffeurs ’s nachts vlak voor vertrek nog de bestelde goederen uit de koeling halen, erg tijdrovend. De orders eerder compleet maken was ook geen optie omdat de expeditieruimte niet gekoeld was en daarmee de voedselveiligheid in het geding zou komen.” 

vlnr: Bart Hultermans, Farid Boudchichi en Alex Verhoef

Instapklaar verbouwplan

Bij Beko werd daarom druk gebrainstormd over potentiële oplossingen. Uiteindelijk besloot het bedrijf de koeling te verplaatsen en van de expeditieruimte een geconditioneerde omgeving te maken met een constante temperatuur. Toen de groothandel aanklopte bij Roma, specialist in geconditioneerd en voedselveilig bouwen en al langer een samenwerkingspartner van Beko, was het verbouwingsplan al instapklaar. “Er was goed over nagedacht,” vertelt Bart Hultermans, bouwkundig verkoopadviseur bij Roma. Het bedrijf produceert en monteert onder meer isolerende sandwichpanelen en allerlei type deuren voor de voedingsmiddelenindustrie. Bart: “Van perenopslag tot high-care productieruimtes en van bescheiden koelcellen tot koelhuizen van 50 meter hoog.” 

Voor Beko bouwde het bedrijf onlangs de gewenste koelcel op het expeditieplein. Ook werd het plein geïsoleerd, onder andere door plaatsing van zo’n 2.000 m2 sandwichpanelen, en foodcare bedrijfsdeuren vensters en twee koelschuifdeuren van het type 2010, die ’s nachts de gekoelde expeditieruimte afsluiten en de temperatuur constant houden. “Deuren zijn cruciaal voor geconditioneerde ruimtes en bepalend voor de snelheid van het productieproces, maar ze worden vaak als belemmerend ervaren. Wij hebben daarvoor de juiste oplossingen in huis,” aldus Bart. 

Isolerend en stootgevoelig

Dat deuren van fundamenteel belang zijn, weten ze bij Beko ook. Daarom maakten ze bij het bedrijf een hele studie van de mogelijkheden voor de deuren tussen de opslag en de geconditioneerde ruimte. Uiteindelijk kwamen ze uit bij de Dynaco snelloopdeuren van Alsta Nassau, de partner die op de locatie van Beko Groothandel DC Midden al het onderhoud van de deuren verzorgde. Het bedrijf levert en produceert voor uiteenlopende branches onder andere overheaddeuren. Alex: “De nieuwe deuren moesten behalve isolerend ook stootgevoelig zijn vanwege de grote activiteit die eromheen plaatsvindt. Snelheid vonden we ook belangrijk. De functionaliteit van de snelloopdeuren van Alsta Nassau bleek gewoon het beste.” Kogel, kerk: de groothandel liet dertien dynaco snelloopdeuren plaatsen. Farid Boudchichi, service accountmanager bij Alsta Nassau, vult aan: “Deze deuren zijn zacht en bij eventueel contact met een medewerker of heftruck valt het deurblad automatisch terug in zijn geleiders, dankzij een draadloos reïntroductieblok. Ze openen én sluiten in 1,2 meter per seconde. Ook zijn deze exemplaren voorzien van een radar waardoor de deur opent zonder fysieke aanrakingen en na passering van de dagmaat weer automatisch sluit – erg hygiënisch!” 

De combi van Alsta Nassau en Roma bleek een gouden greep voor Beko. Alex Verhoef: “Dankzij de nieuwe, verplaatste koeling, het geconditioneerde expeditieplein en de hoge isolatiewaarde en snelheid van de snelloopdeuren blijft de temperatuur op het expeditieplein laag. De tijdswinst is ook enorm, we gingen uit van 50%, maar stiekem reken ik op wel 75%.” 

www.beko-groothandel.nl
www.alsta-nassau.nl
www.romaned.nl

Beeld: © James Media

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2020