Succesvolle samenwerking Slimme Varkensketen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Succesvolle samenwerking Slimme Varkensketen

  • 23 november 2021

Vion Food Group zoekt samen met enkele partners naar manieren om te kunnen sturen op verschillen in vetkwaliteit bij varkens. De eerste resultaten van het onderzoek werden deze maand bekendgemaakt. Het project ‘De Slimme Varkensketen’ is een van de speerpunten van AgriFoodInnovation; een netwerkorganisatie waarin bedrijven en kennisinstellingen werken aan grensverleggende innovaties. Een nieuw project in voorbereiding is ‘Robotisering aan de slachtlijn’.

Het voedselsysteem van de toekomst is slim, waardevol, circulair en verbonden. Nederland is een belangrijke speler op het gebied van voedselvoorziening in de wereld en loopt voorop in de innovatie op dit gebied. Vooral in Brabant worden grote sprongen gemaakt in het kader van de Slimme Varkensketen: een van de speerpunten van AgriFoodInnovation, ondersteund door Regio Deal Noordoost Brabant.

Met de start van twee samenwerkingen tussen enerzijds Hendrix Genetics en Vion Food Group en anderzijds Fransen Gerrits, Vion Food Group en Topigs Norsvin (beiden met ondersteuning van Connecting Agri & Food) werd deze zomer een grote stap voorwaarts gezet richting een slimme varkensketen. Een keten waarin slim wordt omgegaan met data waarbij gestuurd wordt op de gezondheid en groei van het individuele dier. Deze maand werden de onderzoeken en resultaten besproken én gevierd van deze twee pilotprojecten ‘Verbeteren van het niveau van diergezondheid’ en ‘Sturen op kwaliteit’.

De 30 aanwezige kennispartners binnen de agro- en hightechsector werden in het Brabantse Vught welkom geheten door Roel Schutten, directeur van Agrifood Capital. Ronald Klont, hoofd Research en Development bij Vion Food Group, trapte de middag af met een presentatie over de doelen en bevindingen van het onderzoek naar de verbetering van de vetkwaliteit van varkens. In een vraaggestuurde markt zoekt Vion Food Group, samen met het projectteam ‘sturen op kwaliteit’, naar een manier om de vetkwaliteit van varkensvlees te sturen: “Voor de Nederlandse markt gelden heel andere eisen dan voor bijvoorbeeld de Spaanse markt. Wij onderzoeken onder andere hoe je naast voeding en genetica kunt sturen op verschillen in vetkwaliteit waarbij spekdikte, kleur en hardheid een grote rol spelen.”

Naast deze twee projecten zijn drie nieuwe projecten in voorbereiding. Gé Backus, directeur Connecting Agri & Food over wat we kunnen verwachten van deze projecten waaronder ‘Robotisering aan de slachtlijn’: “Nederland vergrijst. Er zal in de toekomst dan ook een probleem ontstaan in de arbeidsvoorziening rondom de slachtlijn. Daarom zijn we nu alvast aan het kijken hoe we dit kunnen automatiseren.”

agrifoodinnovation.nl

Bron: Agrifood Innovation