Schouten wil overheidsbijdrage retributies NVWA verlagen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Schouten wil overheids­bijdrage retributies NVWA verlagen

  • 28 mei 2020

Minister Schouten van LNV heeft onderzoek laten doen naar de toezicht- en inspectietarieven van de NVWA. Dat onderzoek is uitgevoerd door KPMG. De resultaten geven volgens de minister geen aanleiding om verder te onderzoeken of meer uitbesteding van taken leidt tot een hogere doelmatigheid bij de NVWA. Daarnaast wil de minister volgend jaar 6 miljoen minder bijdragen aan de retributies voor het bedrijfsleven.

KPMG stelt op basis van een benchmark met 7 toezichthoudende organisaties in Nederland, vergelijkbaar met de NVWA, vast dat de NVWA op de hoofdlijnen binnen de brandbreedte van bedrijfsvoeringskosten beweegt en efficiënt is. Er zijn wel verbeteringen mogelijk, bijvoorbeeld in het terugdringen van het ziekteverzuim. 

Kostprijsmodel heroverwegen

Bij de kostenverdeling tussen het bedrijfsleven en de overheid zijn er aanknopingspunten om enerzijds meer en anderzijds minder bij het bedrijfsleven in rekening te brengen. Schouten wil elementen uit het kostprijsmodel heroverwegen. Uitgangspunt: Er moet sprake zijn van een integrale kostentoerekening van de werkelijke kosten naar de producten en diensten van de NVWA. Verder moeten eventuele aanpassingen leiden tot meer transparantie, een gerichtere kostenverdeling tussen overheid en bedrijfsleven, sectoren en verschillende bedrijfstypen.

Retributies

Van de huidige retributies van de NVWA wordt 75% verplicht in rekening gebracht op basis van Europese regelgeving en 25% volgt uit de toepassing van het Kabinetsbeleid ‘Maat houden’ in Nederland. Op dit moment zijn de retributies slechts gedeeltelijk gebaseerd op werkelijke kosten, omdat de overheid een deel van de kosten voor haar rekening neemt. Uit het onderzoek blijkt dat de overheid op basis van de Europese regelgeving op specifieke gebieden ook kan kiezen voor doorberekening van standaardtarieven. Schouten houdt vast aan het huidige principe van werkelijke kosten, dit sluit aan op het Nederlandse beleid binnen ‘Maat houden’.

Lagere overheidsbijdrage

Schouten streeft naar het doorbelasten van werkelijke kosten. Er zijn volgens haar een aantal categorieën die niet vanuit de overheid voor het bedrijfsleven blijvend gefinancierd kunnen worden. Zij wil toe naar een model waarbij de tarieven binnen enkele jaren kostendekkend zullen zijn. Concreet betekent dit dat zij van plan is om per 2021 een eerste stap te zetten en vanuit de overheid 6 miljoen euro minder bij te dragen ter verlichting van de retributies van het bedrijfsleven.

Klik hier voor het rapport ‘Kostentoerekening en doelmatigheid van de NVWA’

Bron: © FoodHolland