Rabobank: ook in 2022 verstoringen op vleesmarkt
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Rabobank: ook in 2022 verstoringen op vleesmarkt

  • 23 november 2021

Wie hoopt dat 2022 rust zal brengen na meerdere marktverstoringen, zal waarschijnlijk teleurgesteld worden, aldus de Rabobank. Hoewel verwacht wordt dat de markten in 2022 enigszins tot rust zullen komen, zullen veel drijvende krachten achter de recente veranderingen blijven bestaan. De leiders van dierlijke-eiwitbedrijven zijn klaar om kansen te vinden en te benutten in deze relatief uitdagende marktcontext.

Inputkosten

Hogere inputkosten voor de toeleveringsketens van dierlijke eiwitten, waaronder veevoeder, arbeid, energie en vrachtvervoer, zullen de belangrijkste aanjagers van verandering zijn. Deze zullen gepaard gaan met voortdurende veranderingen, gedreven door de overgang naar meer duurzame dierlijke eiwitten, uitdagingen op het gebied van bioveiligheid en Covid-19.

Prijzen dierlijke eiwitten 

Tegen deze achtergrond zullen de prijzen voor dierlijke eiwitten in 2022 waarschijnlijk stabiel blijven (enkele uitzonderingen daargelaten), gesteund door de aanhoudende aanbodbeperkingen en de algemeen sterke vraag.

Trend voor 2022

De algemene trend voor 2022 is een aanhoudende maar vertragende productiegroei, aangedreven door varkensvlees, gevogelte en aquacultuur. Rabobank verwacht dat de groeitrend van de afgelopen jaren in deze groepen zal aanhouden, hoewel varkensvlees langzamer zal groeien. Rundvlees en wildvang zullen beide naar verwachting licht krimpen. Het aanhoudende herstel van de Chinese varkensstapel zal in 2022 de grootste drijvende kracht achter de groei op de wereldmarkten zijn.

Rabobank.nl
Beeld: shutterstock

Bron: Rabobank