Paneermeelproductie geperfectioneerd
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Paneermeel­pro­ductie geperfec­ti­oneerd

  • 07 oktober 2019
  • Door: Hans Reichart

Het hele proces van paneermeelproductie bij De Korrel Beheer in Barneveld - van het mengen tot en met het afvullen van de verpakkingen - verloopt zonder mensenhand. Snel én nauwkeurig. Penko in Ede combineert die eigenschappen in zijn meetinstrumenten en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het succes van zijn afnemers. 

Jaap van den Born is bedrijfsleider van de paneermeelfabriek die zo'n vier jaar geleden verrees op een nieuw bedrijventerrein. ECS Paneermeel Industrie, waarvan de fabriek deel uitmaakt, is onderdeel van De Korrel Beheer. De productie wordt bewaakt door een ploeg van drie operators in volcontinudienst. Voor de productie zijn drie ingrediënten nodig: bloem, gist en water. Specifieke eisen van afnemers - de soort bloem, het gebruik van boter - worden vastgelegd in het geautomatiseerde systeem. Van de ingrediënten wordt een deeg gemaakt, waar kleine broodjes van worden gebakken. Die verlaten de fabriek niet. Ze worden vermalen en gezeefd tot een paneermeel met korrels van de gewenste diameter. "Onze producten gaan naar snackfabrikanten", vertelt Jaap. Het hele proces, van het mengen tot en met het afvullen van de verpakkingen, verloopt zonder mensenhand. Naast de drie operators, werken in de fabriek twee mensen in de interne logistiek en twee in de technische dienst. De productie moet volgend jaar verbeteren tot 24 miljoen kilo.

Vullen 

Een groot deel van de productie wordt verpakt in zakken van 20 kilo. Daarnaast gaat het per big bag en in bulk naar de klant. Het afvullen van de zakken wordt gestuurd en gemeten door flex controllers van Penko. Bert van de Weerd kent als senior regional salesmanager van Penko het proces goed, sinds zijn bedrijf vier jaar geleden de afvulmachines heeft voorzien van batchcontrollers. "Het is belangrijk dat steeds het juiste gewicht wordt geleverd én dat het vullen zo snel mogelijk gebeurt." Het systeem stelt om te beginnen vast dat de weegbak niet vervuild is - er geen product is achtergebleven - en start daarna de vulling. De Korrel beschikt over twee afvullijnen, met een capaciteit van 2000 respectievelijk 3000 kilo per uur. Per lijn zijn er twee weegbakken die afwisselend gevuld en gelost worden. Tijdens het vullen bepaalt de controller met 1600 metingen per seconde of het moment al bereikt is waarop het vullen van grof over moet gaan naar de fijnere (en tragere) vulmodus. Dankzij deze meetsnelheid, wordt exact het juiste moment bepaald voor de overgang. Dat is noodzakelijk voor de optimale benutting van de productiecapaciteit, terwijl de meetsystemen tegelijkertijd voorkomen dat je afnemers te weinig levert, zonder dat je meel weggeeft. 

Jaap van den Born (links) en Bert van de Weerd (rechts)

Transparantie en efficiency

"Weggeven", aldus Van den Born, "kun je je niet veroorloven. De markt voor paneermeel is transparant. Is de prijs van tarwe uit de nieuwe oogst bekend, dan blijft er weinig ruimte voor prijsonderhandelingen. De marges zijn smal." ECS werkt dan ook aan een verdere beperking van de kosten en verbetering van de efficiency. Een verdere automatisering moet dat mogelijk maken, Penko helpt De Korrel daarbij. Nu moet een deel van de informatie van onder andere de meetsystemen nog ‘met de hand’ verder verwerkt worden. Penko is ook gevraagd het wegen en doseren van twee nieuwe afvullijnen van De Korrel Beheer op een andere locatie te realiseren. Dat zal zijn inclusief de software en de presentatiemogelijkheden die Penko in huis heeft. De samenwerking groeit en is prima, aldus Van den Born. "De afgelopen vier jaar hebben we Penko niet te hulp hoeven roepen. Dat zegt mij wel iets."

Gecertificeerd

Te veel of te weinig afvullen is niet alleen economisch ongewenst, het mag ook niet van de wet. Alle weegcomponenten die Penko gebruikt, zijn gecertificeerd, worden bij installatie gekeurd door het Nederlands Meetinstituut en jaarlijks gekalibreerd. Ook het kwaliteitssysteem van De Korrel is gecertificeerd, volgens IFS. "Dat zet je op een hoger niveau van aandacht en onze markt weet dat wij goed produceren." Zoals de markt ook weet dat de herkomst van elke zak paneermeel vastgelegd is en getraceerd kan worden.

Sneller en nauwkeuriger wegen en doseren dan nu bij De Korrel kan niet. "Nog niet", aldus Van de Weerd, "maar wij werken voortdurend aan verbetering van onze instrumenten. Regelmatig komen we met een nieuwe lijn, die weer beter is afgestemd op de eisen van de komende jaren." Penko heeft innovatie hoog in het vaandel staan. "We hebben bijvoorbeeld weegsystemen voor op open zee ontwikkeld. Systemen die de schommelingen daar aankunnen." Hoe dat mogelijk is, verklapt Van de Weerd niet, wel is duidelijk dat hij trots is op de prestatie van zijn bedrijf. Net zo trots in feite als op de programmeerbare flexibele controllers.

www.penko.com
www.dekorrelbeheer.nl

Beeld: © Ton Kastermans Fotografie

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2019