Ongekende stijging afzetprijzen voedingsindustrie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Ongekende stijging afzetprijzen voedings­in­dustrie

  • 06 september 2021
  • Door: Ron Duijkers

De afzetprijzen van de voedingsindustrie zijn in juli dit jaar vergeleken met juli vorig jaar met 8,7 procent gestegen. Sinds de start van de CBS-publicatiereeks in 2013 is een dergelijke hoge prijsstijging in de voedingsindustrie niet eerder gemeten. Koploper prijsstijging was de spijsoliën- en –vettenindustrie. De aardappelproductenindustrie was de enige branche waar de afzetprijzen in juli daalden. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-cijfers door onze redactie.

Stijgingstempo prijzen zet door

Sinds januari dit jaar toen de afzetprijzen in de voedingsindustrie een pas op de plaats maakten, worden de prijsstijgingen elke maand hoger. In februari stegen de prijzen met 1,2 procent, daarna elke maand dus meer tot +8,7 procent in juli. Over de eerste zeven maanden van dit jaar bedroeg de totale groei van de afzetprijzen in de voedingsindustrie 4,5 procent

Double-digit prijsstijging 

De afzetprijzen in de spijsoliën- en –vettenindustrie groeien als sinds september vorig jaar met meer dan 10 procent. De piek was in april dit jaar toen de prijzen met liefst 32,6 procent stegen. In juli bedroeg de prijsstijging 29,8 procent. In de periode januari t/m juli kwam de prijsstijging  vergeleken met dezelfde periode vorig jaar uit op 27,8 procent.

Slachterijen zien afzetprijzen ook scherp stijgen in juli

Zowel bij de niet-pluimvee slachterijen (+17,1 procent) als de pluimveeslachterijen (+10,3 procent) stegen de prijzen fors in juli. Ook de vleesverwerkende industrie kon in het kielzog van de slachterijen de afzetprijzen in juli opschroeven (+5,7 procent). Over de eerste zeven maanden van dit jaar schommelt de stijging van de afzetprijzen van slachterijen echter rond een bescheiden 1 procent. In de vleesverwerkende industrie daalden de afzetprijzen zelfs in deze periode (-3,9 procent).

Daling bij aardappelproductenindustrie

Sinds januari 2020 dalen de afzetprijzen in de aardappelproductenindustrie onafgebroken. In juli ging er weer 2,1 procent van de prijzen af. Over de eerste zeven maanden van dit jaar slonken de afzetprijzen van aardappelproducten met 1,4 procent. 

Bron: CBS