Nieuw plantaardig vet verbetert producten
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nieuw plantaardig vet verbetert producten

  • 23 juni 2021

Olijfolie en andere onverzadigde vetten zijn vloeibaar, maar KU Leuven-onderzoekers hebben nu een onverzadigd vet ontwikkeld dat toch vast blijft bij kamertemperatuur. Hun product Sterolife kan voedingsbedrijven helpen om gezonde alternatieven te ontwikkelen voor bestaande vetrijke producten. De onderzoekers hebben een innovatiemandaat van VLAIO behaald om het nieuwe vet verder te testen en ontwikkelen. 

In een gezond voedingspatroon zijn verzadigde vetten maar in beperkte mate aanwezig. Verzadigde vetten hebben namelijk een negatief effect op het cholesterolgehalte in het bloed. Daarom zoeken voedingsbedrijven al decennialang naar manieren om de hoeveelheid verzadigde vetten in hun producten te verlagen en te vervangen door onverzadigde vetten.

“Ons product, dat we Sterolife hebben genoemd, is een geur- en kleurloos vast vet”, zegt dr. Eva Daels van de onderzoeksgroep Food & Lipids. “Met deze eigenschappen kan Sterolife het verzadigd vetgehalte van producten reduceren, zonder dat ze inboeten aan kwaliteit en textuur.”

Duurzaam alternatief 

Sterolife is gemaakt van plantensterolen. Deze stoffen zijn van nature aanwezig in verschillende plantaardige producten zoals groenten, fruit, noten en granen, weliswaar in kleine hoeveelheden. 

“Het gebruik van plantensterolen biedt voordelen op het vlak van milieu en duurzaamheid. Deze stoffen zijn namelijk te vinden in nevenstromen van bestaande productieprocessen”, aldus professor Imogen Foubert, promotor van het onderzoeksproject.

kuleuven.be

Beeld: ©stockcreations/Shutterstock.com

Bron: KU Leuven