MAP verpakken
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

MAP verpakken creëert zekerheid

  • 08 maart 2021
  • Door: Dominique van den Boogaard

MAP verpakken, oftewel Modified Atmosphere Packaging wordt toegepast om ervoor te zorgen dat voedsel langer houdbaar is.  “Wij ondersteunen voedselproducenten die met MAP verpakkingen werken, en doen er alles aan om de kwaliteit en gassamenstelling te bewaken”, verzekert Geerd-Jan van der Poel, verkoopadviseur bij Handelsonderneming PD. Want productielijnen die stilstaan, producten die vroegtijdig bedorven zijn en retour komen; zijn zaken die elke voedselproducent wil voorkomen.

‘Gas- en lekdetectie zijn in de productielijn te integreren, zodat álle producten gecontroleerd worden’

De vakmensen van PD zijn specialistische techneuten die meedenken met producenten en op zoek gaan naar gedegen oplossingen. Met hun kennis en jarenlange ervaring met gas-, meng-, test- en analyseapparatuur, slaan ze de brug tussen klant en de fabrikant. “Wij adviseren de klant en zorgen voor service, reparatie en onderhoud. En we werken graag samen met de fabrikanten om ervoor te zorgen dat de producten afgestemd blijven op de vraag vanuit de markt.”

MAP verpakken voorkomt imagoschade 

De verhouding van het gasmengsel in MAP verpakkingen is bepalend voor de houdbaarheid van de producten. Foodproducenten doen veel onderzoek om de beste mengverhouding te vinden. Geerd-Jan: “Het gasmengen en lekdicht verpakken moet optimaal gebeuren om ervoor te zorgen dat de mengverhouding in de verpakking klopt.” Daarvoor werkt PD samen met machinefabrikant Witt, wereldwijd marktleider op gebied van MAP verpakken. Witt ontwikkelt betrouwbare meng- en controleapparatuur, waaronder gasmengers, gasdetectie- en lekdetectie apparatuur. “Voor elke productielijn is er een oplossing op maat. Buiten het ruime productgamma, kunnen wij ook zelf oplossingen bouwen. Daarin zit onze expertise. Dat is een grote meerwaarde voor klanten.” 

MAP verpakken met gasdetectie en lekdetectie

Zowel de gas-, als de lekdetectie zijn in de productielijn te integreren, zodat álle producten gecontroleerd worden. “Daarnaast leveren wij apparatuur waarmee steekproefsgewijs getest kan worden of de gassamenstelling in orde is en of de verpakkingen volledig gesloten zijn. Deze apparatuur wordt buiten de productielijn gebruikt. Naast betrouwbaar, zijn de apparaten gebruiksvriendelijk en snel. Wij zorgen ervoor dat de producent de juiste apparatuur krijgt voor hun productieproces.”

MAP verpakken helpt bij kwaliteitsbewaking 

Alles is gericht op het behalen van een storingsvrije productie en het controleren van de MAP verpakkingen, vertelt Geerd-Jan. “Dat begint al bij het vakkundige advies op locatie en het leveren van de kwaliteitsapparatuur van Witt. Gevolgd door professionele ingebruikname en heldere uitleg.” Het periodiek onderhoud aan machines en apparaten is doorgaans vastgelegd in het kwaliteitsprotocol. “Maar onderhoud is meer dan alleen het voldoen aan de regels. Onze betrokken monteurs controleren tevens de afstellingen en geven regelmatig extra instructies. Waar nodig worden onderdelen gereinigd of vervangen, zodat de gasmenger, lektester en de analyzer weer tot aan de volgende controle optimaal werken.” 

Snelle reactie bij storing

Handelsonderneming PD is een bedrijf dat zich blijft ontwikkelen, al heel lang bestaat en waar gedegen vakkennis aanwezig is. “Wij zijn gewend om ad hoc te reageren op storingen. Bij PD zit een bulk aan ervaring. Wij begrijpen hoe belangrijk het is dat een productielijn doorgaat of zo kort mogelijk stil staat. Onze monteurs zijn door Witt opgeleid. Wij denken niet in problemen, maar uitsluitend in mogelijkheden en oplossingen.” Als de apparatuur niet ter plekke gerepareerd kan worden, wordt het apparaat meegenomen naar de specialistische werkplaats van Handelsonderneming PD. “Het is dan mogelijk om leenapparatuur te plaatsen, zodat de productie verder kan gaan. Defecte apparatuur kan opgestuurd worden. “Doordat wij de apparatuur zelf repareren en een goed uitgerust magazijn hebben, winnen we veel tijd.”

Partner 

“Onze service is als volgt samen te vatten,” besluit Geerd-Jan. “De aangedragen oplossingen worden zo snel mogelijk en uiteraard deskundig uitgevoerd. Als deze oplossing niet (direct) mogelijk is, zoeken we meteen een andere manier om de productie te hervatten. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat alles goed op elkaar afgestemd is en het servicetraject optimaal verloopt. Dat er zo min mogelijk storing in de productie is. Daarop zijn al onze verkoop- en serviceprocessen gericht!”

www.pdhandel.nl/map-verpakkingen

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2021