Hoe vermoord ik mijn gebouw?
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Hoe vermoord ik mijn gebouw?

  • 11 november 2019
  • Door: Herman Bessels

Reinigen met 80 bar druk is als het wassen van je servies met een gritstraal. Om het compleet te maken, gebruiken we extreme logen en zuren; dat maakt lekker snel schoon. Resultaat: betonvloeren transformeren in 5 jaar tot uitgewassen grindvloeren, kitvoegen ontdoen we van kit, sandwichwanden roesten waar je bij staat. 

Jan de Wringer geeft voor een steeds lager bedrag schoonmaakbedrijven de opdracht (productie)ruimtes te reinigen. Dat lukt, maar vraag niet hoe. Ik stond erbij toen een directeur liet zien hoe je moet reinigen; niet van dat slappe gedoe met 5 bar, nee de druk op 80 bar! Zo doen we dat. In één vloeiende beweging vlogen er 12 tegels van de wand. De spuitlans werd in de hoek gesmeten en de directeur verliet onder het uitspreken van veel 3-letterige woorden de ruimte. 

De beste reiniging begint met zo minimaal mogelijk vervuilen. Dat kan! Denk aan spatschermen, opvangbakken, etcetera. In het ontwerp zijn dit helaas onderdelen die vaak worden wegbezuinigd. Doodzonde, want in de exploitatie leveren ze ongelooflijk veel kwaliteit én besparingen op.

Aansluitend trekken we gebouwen de lijkwade aan, bestaande uit kunststof en rvs-voorzetplaten. Velen vergeten dat door het drukverschil tussen dag en nacht - enkele procenten- elke nacht lucht áchter de voorzetplaten wordt gedrukt. Lucht die er overdag weer uit wil. Zo creëer je een ultieme, niet te controleren plek voor het kweken van alles wat je niet binnen je fabriek wil hebben. 

Een ander punt is de 24/7 natte fabriek, waarbij de TD en de reinigingsploeg zich als een aap tussen de wisselende diensten een weg moeten banen. “We hebben geen tijd voor onderhoud, en ook niet om ruimtes en installaties 100% te laten drogen…” “Hé wat raar, we hebben last van Listeria…”

www.bessels.com

Herman Bessels is architect BNA bij Bessels architekten & ingenieurs BV

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2019