Helft Europeanen vermindert vleesconsumptie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Helft Europeanen vermindert vleescon­sumptie

  • 11 november 2021

Een Europees onderzoek door ProVeg International in samenwerking met Innova Market Insights, de Universiteit van Kopenhagen en de Universiteit Gent als onderdeel van het Smart Protein-project, laat over het hele continent een significante verschuiving zien naar plantaardig eten. Voor het onderzoek werden meer dan 7.500 consumenten in 10 landen ondervraagd. Nederlanders blijken weer voorop te lopen als het gaat om hun interesse in vlees minderen en plantaardig eten.

Europeanen willen minder vlees en zuivel eten

De hoofdconclusies van het rapport:

  • Bijna de helft van de Europese consumenten (46%) verklaarde dat ze hun vleesconsumptie in het afgelopen jaar hebben verminderd.
  • Iets minder dan 40% van de Europese consumenten is van plan minder vlees te consumeren in de komende zes maanden.
  • Ongeveer 30% van de consumenten geeft aan van plan te zijn hun zuivelconsumptie te verminderen.
  • Bijna 30% van de Europeanen zegt van te plan zijn aanzienlijk meer plantaardige zuivel- en vleesproducten te consumeren.

Minste vleeseters en meeste flexitariërs in Nederland

Nederland heeft van de onderzochte landen het hoogste percentage zelfverklaarde flexitariërs: 42%. Gemiddeld genomen ligt dat percentage in andere landen op 30%. Daarnaast volgt 7% van de Nederlanders een vegetarisch (5%) of veganistisch dieet (2%). Alleen Duitsland (9%) en het Verenigd Koninkrijk (9%) hadden een hoger percentage vega´s.

Nederland telt daarmee ook het laagste percentage consumenten dat zichzelf als ‘vleeseters’ omschrijft: 48%. Het Europese gemiddelde ligt op 61% en het hoogste percentage werd gemeten in Polen (68%).

Plantaardige producten blijvend populair

Eén op de drie Nederlanders (32%) gebruikt ten minste één keer per week plantaardige melk, 9% zelfs dagelijks of meerdere keren per dag. Ook plantaardig vlees (31% minstens één keer per week), en plantaardige yoghurt (27% minstens één keer per week) worden veel geconsumeerd. De meest geconsumeerde vleesvervangers zijn plantaardig ‘rundvlees’, gevolgd door plantaardige ‘kip’, ‘varkensvlees’ en ‘vis’.

Prijs belangrijkste obstakel

De belangrijkste reden om niet nog méér plantaardige producten te eten is, met grote afstand, de prijs. Meer dan de helft van de ondervraagden (55%) vindt plantaardige producten te duur. Tegelijk vindt overigens ook 44% van de ondervraagden juist dat vlees te duur is om elke dag te eten. Nederlanders bleken bovendien minder dan andere Europeanen bereid om meer te betalen voor plantaardig vlees dan voor dierlijk vlees. Toch gaf 20% van de Nederlanders aan hier juist wél (of zelfs zeer) toe bereid te zijn, en 30% was hier ‘met mate’ toe bereid. De bereidheid was het grootst in Duitsland, Spanje en Roemenië. 

Andere veel genoemde barrières voor het eten van plantaardige producten zijn onvoldoende keuze (vooral buiten de deur), dat plantaardige producten niet goed genoeg smaken of dat partners of familieleden geen plantaardige producten willen eten.

Proveg.com

Bron: ProVeg