Greiner ontwikkelt zelf-scheidende beker
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Greiner ontwikkelt zelf-scheidende beker

  • 24 september 2021

Een innovatieve ontwikkeling van Greiner Packaging zorgt voor een revolutie in de recycleerbaarheid van karton-kunststofcombinaties. Voorheen was het volledig afhankelijk van de medewerking van de consument om het afval correct te sorteren. Maar met K3® r100 scheiden de kartonnen wikkel en de plastic beker zich nu helemaal vanzelf op weg naar de recyclage. Dit maakt de verpakkingsoplossing ideaal voor recycling.

Karton-kunststofcombinaties hebben een aantal positieve eigenschappen als het gaat om duurzaamheid. De kartonnen wikkel, die van gerecycled materiaal kan worden gemaakt, geeft de plastic beker stevigheid, zodat deze met bijzonder dunne wanden kan worden geproduceerd. Het omhulsel kan dankzij een innovatief scheursysteem bijzonder gemakkelijk van de beker worden losgemaakt, waarna de twee componenten afzonderlijk kunnen worden verwijderd en gerecycleerd. Aangezien de witte of transparante plastic beker onbedrukt is, kan hij zeer efficiënt worden gerecycleerd. Bovendien is de koolstofvoetafdruk van K3®-bekers aanzienlijk kleiner dan die van alternatieve verpakkingsoplossingen. "Karton-kunststofcombinaties zijn een volledig duurzame oplossing", benadrukt Jens Krause, sales director en K3® product category manager bij Greiner Packaging. "Maar er is één uitdaging - het scheiden van de kartonnen wikkel en de plastic beker vereist momenteel actie van de consument."

Innovatieve oplossing voor maximale recyclebaarheid: K3® r100

Greiner Packaging wil deze stand van zaken aanpakken - en introduceert nu een verpakkingsproduct als geen ander. Bij de ontwikkeling van K3® r100 hebben de verpakkingsspecialisten een oplossing gecreëerd waarbij de kartonnen wikkel zich tijdens het afvalinzamelingsproces - dus voordat de verpakking bij de NIR-detectie (nabij infrarood) in de sorteereenheid aankomt - van de kunststof beker scheidt. Deze innovatieve ontwikkeling maakt K3® bekers aanzienlijk gemakkelijker te recyclen, waarbij het karton en plastic tijdens het eerste sorteerproces aan de juiste materiaalstromen worden toegewezen voordat ze worden gerecycled.

Topscores

Cyclos-HTP heeft K3® r100 (met een standaard aluminium deksel) een recyclebaarheidsscore van meer dan 90 procent gegeven in Duitsland en Frankrijk. RecyClass heeft K3® r100 ook zijn beste beoordeling (klasse A) gegeven - de K3® beker werd geëvalueerd en gecertificeerd in overeenstemming met de recyclebaarheidsnormen van RecyClass en de Design for Recycling-richtlijnen en kreeg een klasse A-waardering, wat het hoogste niveau van recyclebaarheid voor een verpakkingsartikel aanduidt.

greiner-gpi.com

Bron: Greiner Packaging