Give peas a chance
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Give peas a chance

  • 14 september 2021

Van hoogwaardige winning en verwerking van plantaardig eiwit tot de productie en de gekoelde opslag van producten, GEA beschikt over de specialistische kennis en ervaring. Deze is samengebracht in het New Food Team NL.

Alternatieve eiwitten zijn al enige tijd een hot topic. De bewuste consument vraagt om een alternatief voor vlees, vis en zuiveldranken, waardoor de vraag naar alternatieve eiwitten voor plantaardige voeding en dranken is toegenomen.

Maar hoe komen die plantaardige eiwitten in onze koelkast terecht als heerlijke vegetarische producten?

Perfecte extractie

Het volledige extractieproces begint meestal met het meel verkregen uit bijvoorbeeld bonen of zaden. Gevolgd door natte verwerking, warmtebehandeling en droging. In het proces hebben we oplossingen geïntegreerd voor afvalwaterbehandeling, inclusief het hergebruik van water en warmte.

GEA biedt complete verwerkingsoplossingen, waaronder scheidings- en zuiveringstechnologiën voor extractie, concentratie, wassen en eiwitterugwinning. Onze experts hebben al veelvoorkomende uitdagingen van eiwitverwerking opgelost, zoals het GEA Varipond-systeem om schuimvorming en opbrengstverlies te voorkomen. 

Waardevolle nevenstromen

Een duurzame aanpak van de bijproducten nadat het eiwit is geëxtraheerd, is niet alleen belangrijk voor het milieu; het levert ook extra inkomstenstromen op en scheelt in de kosten van afvalverwerking. Het aandeel eiwit dat uit een plant wordt gehaald, of het nu soja of erwt is, kan 25 procent zijn, de rest is zetmeel of olie. De juiste isolatie en productie van deze nevenproducten uit de nevenstromen verhoogt de winstgevendheid.

Verwerking tot pure en functionele ingrediënten

GEA biedt een scala aan sproeidrogers voor een breed spectrum aan poedereigenschappen. Met de 3D virtuele testbank voor sproeidrogers kunnen we het gedrag van de droogsystemen in de ontwerpfase al simuleren en de gevolgen van ontwerpvariaties evalueren.

Probleemloze productie van vleesvervangers

Door jarenlange onafhankelijke tests en nauwe samenwerking met onze klanten, hebben we bij GEA op maat gemaakte en taakspecifieke end-to-end apparatuur en oplossingen ontwikkeld voor de productie van vleesvervangende producten. Ons assortiment omvat alle productiestappen, van mixen, malen en slicing tot vormen, coaten, warmtebehandeling, invriezen en duurzaam verpakken.

“Test before you invest”

Samen met ons uitgebreide assortiment en toonaangevende expertise, bieden we goed ontwikkelde pilotprocessen die het volledige proces simuleren. De mogelijkheid om nieuwe producten, toepassingen en formules te ontwikkelen voordat je investeert in nieuwe apparatuur en lijnen, vermindert je ondernemersrisico aanzienlijk en versnelt de go-to market. Onze klanten vertrouwen op onze testcentra en experts. Ze verlaten deze pilots met eiwitten en productmonsters die over het algemeen geschikt zijn voor pre-marketing. Met het vertrouwen dat ze in staat zullen zijn om consistenties te bereiken in opbrengst, kwaliteit, efficiëntie en in machine- en procesprestaties in hun eigen fabrieken.

Maak kennis met het New Food Team NL

Wil je ook gelijke tred houden met de groeiende eiwitmarkt? Maak kennis met ons New Food Team NL en bespreek direct met experts de mogelijkheden om al je kansen te benutten.

Meer informatie: GEA New Food Team NL

Bron: ©GEA