Deuren maken het verschil
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Deuren maken het verschil

  • 12 april 2021
  • Door: Esther van der Lelie

Warme luchttoevoer en ijsvorming in de vriescel gaf Seacon Production kopzorgen. Het bracht de kwaliteit van de diepgevroren visproducten in gevaar. Een nieuwe luchtdeur in combinatie met snelloopdeur zorgden voor de gewenste oplossing. Met besparing op arbeidstijd en energie als toegift.

“We hadden een probleem in onze vriescel, te veel ijsaangroei bij de verdampers. Iedere dag, soms wel tweemaal, moesten we de koelers met de hand ijsvrij maken.” Riekelt Bennik legt uit tegen welk probleem visverwerker Seacon Production in Urk aanliep. “De oorzaak was de warme lucht die via aangrenzende ruimtes bij het openen van de automatische vriesschuifdeur de vriescel binnenkwam. Deze warme lucht heeft een hoge luchtvochtigheid, wat zorgt voor ijsvorming op apparaten en leidingen. Warme lucht en ijs brengen onbalans in de koelventilatoren, waardoor het risico op afknappen van koelleidingen ontstaat. We stonden voor een forse uitdaging.”

De uitdaging

Als 14-jarige vakantiewerker begon Riekelt zijn carrière bij Seacon Production, 21 jaar later is hij binnen het bedrijf chef technische dienst. Hij kent het bedrijf als zijn broekzak. Hij dacht het probleem op te lossen met schuifdeuren, maar Technical manager Teun ten Napel had zijn bedenkingen. Sinds drie jaar draagt Teun bij aan optimalisatie van de technische productieprocessen. “Ik heb bij meerdere bedrijven oplossingen gezien, die niet werken. Schuifdeuren werken hier bijvoorbeeld niet, omdat de deuren van de vriescel op een verkeerde plek zijn gemonteerd. Wil je deze inzetten, dan zou óf de deur, óf alle koelers verplaatst moeten worden. Dat is te ingrijpend en te duur. Zo hebben we meerdere oplossingen de revue laten passeren, totdat Ronnie Schiltmans, eigenaar van Prodoor, ons adviseerde een combinatie van een luchtdeur met een snelloopdeur te plaatsen. Ronnie nam Riekelt en mij mee naar Hanos in Apeldoorn waar al tevreden met een gelijke oplossing wordt gewerkt.”  

Het advies van Prodoor, waarmee sinds 2007 wordt samengewerkt, werd gewaardeerd en tot uitvoer gebracht. “Op basis van ‘no cure no pay’”, voegt Ronnie met een lach toe. “Teun zei ‘ik heb al zoveel gezien, doe het. Maar kom het er zelf uithalen als het niet werkt!’ Deze uitdaging ging ik aan omdat ik wist dat het zou lukken.”

De oplossing

“Als Prodoor is het onze taak om de beste deuroplossing te bedenken. Op basis van ervaring en toepassing doen we een eerlijk voorstel.” Ronnie schetst de oplossing: “Bij Seacon Production is in januari 2021 een snelloopdeur in de vriescel geplaatst met kortere open- en sluitsnelheden dan voorheen de elektrische vriesschuifdeur realiseerde. De Airstop luchtdeur van Masterveil voorkomt daarnaast dat luchtvochtigheid kan binnendringen in de vriescel.” Riekelt: “Ik houd de temperatuur van de vriescel in de gaten. Deze loopt niet meer gevaarlijk op, blijft nu constant op -20 ℃. Zo borgen we de kwaliteit van ons product.” Teun vult aan dat er nog een ander voordeel is behaald: besparing op arbeid. “We hebben al twee maanden de koelers niet meer hoeven schoonmaken. Ook verwacht ik verschil in energieverbruik, maar dat kunnen we pas echt over een jaar bekijken. Collega’s merken al wel dat het kouder blijft.”

Riekelt Bennik (links) en Teun ten Napel

Het verschil maken

“Wij kunnen het verschil maken voor een bedrijf”, legt Ronnie nadrukkelijk uit. “Met onze deuroplossingen bewaken we de voedselveiligheid, wat van levensbelang is voor een bedrijf zoals Seacon Production. Ze moeten continu het vertrouwen van hun klanten behouden voor de afzet van visproducten.” Teun en Riekelt benoemen er enkele: tong, langoustine, platvis en kabeljauw. Vis dat via supermarkt en groothandel zijn weg vindt in eigen land en wereldwijd. 

Als service-verlenend bedrijf wordt Prodoor betrokken bij gebouwen waar voedselproductie, verwerking en opslag plaatsvindt. Ook bij nieuwbouw of de plannen daartoe. “Wij helpen bij het maken van juiste bouwkeuzes voor bedrijfszekerheid en duurzaamheid.” Ronnie beschrijft dat vroeger de beslissing over deuren letterlijk en figuurlijk een ‘sluitpost’ was. “Nu halen voedselverwerkers die al met ons bekend zijn, de deuren vaak uit een bouwopdracht en kopen deze separaat in. Zij weten dat het beknibbelen op deuren later nadelig kan uitpakken. Dan kan er een probleem ontstaan zoals  bij Seacon Production, dat we gelukkig goed hebben weten op te lossen.”

Waardevolle investering

Gezamenlijk kijken Riekelt, Teun en Ronnie terug op een geslaagd project dat binnen budget is gerealiseerd. “Het was de investering waard”, bevestigt Teun. “Ik hoopte dat het voorstel van Ronnie de oplossing zou zijn”, zegt Riekelt. “Geweldig om te zien dat het werkt! Onze vis blijft nu met veel minder energie keurig op temperatuur, zonder risico op kapotte koelers. Een hele kopzorg minder.” Ronnie lacht en voegt tot slot toe: “Voor mij is deze klanttevredenheid het allerbelangrijkste!” 

www.seaconproduction.nl
www.prodoor.nl

Fotografie: © Ton Kastermans Fotografie

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2021