Wetenschappelijk
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

GEA’s eerste mobiele testcentrum voor New Food

Wilt u proof-of-concept genereren zonder investering in een eigen pilotplant? Dat is vanaf nu mogelijk met de complete, mobiele en modulaire industriële test-units van GEA. Voor het testen van verschillende producten in ..

Lees meer

Het verband tussen micronutriënten en voedselkeuze

09 mei 2022

Niet-menselijke dieren hebben het vermogen om voedsel te selecteren op basis van de samenstelling van micronutriënten (voedingsstoffen waarvan we slechts een kleine hoeveelheid nodig hebben om te functioneren). Het is ec...

Proefdieren vervangen met minidarmpjes

26 april 2022

Drie Wageningse onderzoeksinstituten ontwikkelen organoïden met darmcellen van mensen en varkens. Daardoor zijn er in de toekomst veel minder proefdieren nodig, stelt voedselveiligheidsonderzoeker Meike van der Zande. ...

Overheid reserveert 60 miljoen euro voor kweekvlees en -zuivel

19 april 2022

De overheid heeft aangekondigd 60 miljoen euro te reserveren voor onderwijs, onderzoek en opschaling op het gebied van kweekvlees en -zuivel (cellulaire agricultuur). Hiermee hoopt men de Nederlandse kweekvleessector ver...

Koelen en vriezen: Geen koud kunstje

11 april 2022

Koelen en invriezen zijn al eeuwenlang bekende methoden om de houdbaarheid van voeding te verlengen. De kou vertraagt de chemische reacties in het product en vertraagt microbiologische groei, maar wijzigt ook de fysische...

Uitsluitsel over mosterd-allergenen

11 april 2022

Nutrilab heeft de LC-MSMS-methode voor allergenen-screening uitgebreid. Dit naar aanleiding van vragen uit de markt. Een referentiemethode voor de identificatie van allergene eiwitten uit mosterd ontbrak en bestaande tes...

mEATquality onderzoekt of smaken verschillen

17 maart 2022

mEATquality is een nieuw Europees project, dat gaat werken aan alle aspecten van de productie van varkens- en vleeskuikenvlees. De belangrijkste ambitie van mEATquality is om consumenten van betere kwaliteit vlees te voo...

Poster Vlees, Vis, AGF en Zuivel

08 maart 2022

Via vakblad Voedingsindustrie verspreiden we de poster VLEES,  VIS, AGF en sinds 2022 ook de poster ZUIVEL. Op de posters vind je de structuur van de diverse verwerkende industrieën. Vanwege de grote vraag hebben we...

Bestaat de duurzame verpakking?

07 maart 2022

Plastic is licht, heeft goede beschermende eigenschappen en is daarom een veelgebruikt materiaal voor verpakkingen in de levensmiddelenindustrie. De huidige kunststofverpakkingen zijn helaas verre van circulair. Juist ve...

Nieuwe norm voor telling van gisten en schimmels

04 maart 2022

Voor de telling van gisten en schimmels in voedingsmiddelen en diervoeders bestaan verschillende internationale normen. Laboratoria moeten de benodigde informatie uit meerdere bronnen halen. Daarom is ervoor gekozen om d...

TOP-BV investeert in een vegan ei alternatief

11 februari 2022

Eiwittransitie en veganisme zijn niet meer weg te denken. TOP-BV investeert de komende tijd daarom in de ontwikkeling van ingrediënten, producten en systemen om een veganistisch alternatief te creëren voor het ei. De ver...

Proteïnepasta uit 3D-printer bootst dierlijk vet na

10 februari 2022

In de zoektocht naar de perfecte plantaardige burger of steak speelt vet een grote rol. Het dierlijke vet in vlees bevat een zekere romigheid en mondgevoel die moeilijk te vervangen lijken. Onderzoekers van Wageningen Un...

Nieuw centrum voor microbiële samenwerkingen

09 februari 2022

De mens gebruikt van oudsher micro-organismen. Om bier of kaas te maken bijvoorbeeld. In de biotechnologie is die tak van sport tot kunst verheven. Maar daarbij gaat het vaak om één soort bacterie of schimmel die tot pro...

online editie duurzame productielijnen februari 2022

07 februari 2022

Veel start-ups, scale-ups en mkb-ondernemingen in de foodsector ontwikkelen nieuwe producten en innovatieve technieken voor het extraheren van eiwitten uit grondstoffen. De energieprijzen blijven maar stijgen en...

Poster Vlees, Vis en AGF

01 januari 2021

Via vakblad Voedingsindustrie verspreiden we de poster VLEES,  VIS en AGF. Vanwege de grote vraag hebben we deze posters ook online beschikbaar. Download ze hier vrijblijvend. De poster VLEES en de Poster VIS, in...

Arla ontwikkelt technologie om eiwitten uit melk te halen

26 november 2021

Arla Foods heeft een technologie ontwikkeld om melk te scheiden in verschillende eiwitcomponenten en opent de deur naar veel innovatiemogelijkheden. De gepatenteerde methode, melkfractionering genaamd, stelt wetenschappe...